Szerelmem Dunaszekcső

Örökségház Megnyitó Ünnepség

Egy újabb mérföldkőhöz érkezett Dunaszekcső és a Dunaszekcsőért Alapítvány, azon az úton, ami a település kulturális felemelkedését célozza. Ahol van kultúra, ott a gazdaság is virágozni kezd, ennek köszönhetően az élet is könnyebbé válhat.

A MEGNYITÓ PROGRAMJA 

17.00 Örökségház és kiállításmegnyitó: Lantos Zoltán világhírű hegedűvirtuóz, Kövesdi “Kövi” József zenész és Menyhárt Éva népdalénekes közreműködésével. A kiállítást megnyitja Tátrai Annamária a Pécsi Parti Galéria vezetője (Örökségház). Kiállítók: Gilles Weissmann (Franciaország), Hans Mendler (Németország) képzőművészek és Tóth László (Magyarország) fotográfus. A kiállítás megtekinthető 2010. augusztus 7 – szeptember 4.

18.30 Lantos Zoltán és Kövesdi “Kövi” József előadása (Szabadtéri Színpad)

19.00 Anyswing pécsi jazz zenekar koncertje (Szabadtéri Színpad)

19.30 Lengyel Ifjúsági Fúvószenekar Zabkowice Koscielne városából (Szabadtéri Színpad)

A kiállító művészekről bővebben: 


Gilles Weissmann: Francia festő. 1955-ben született Párizsban. Édesapja vezette be az olajfestészet rejtelmeibe. A párizsi ENSDA (Művészeti Főiskola) hallgatója, Calmette műhelyében tanult. Elsősorban tájképfestő, de szívesen fest portrékat is. Képeiben a táj szépségén túl az anyagban vibráló lélek mutatkozik meg. Figuratív ábrázolsámód jellemzi, de minden  képi elem mintha a napfény energiáját sugározná, s a táj csupán ürügyként szolgálna. 82 óta rendszeresen állítja ki munkáit a párizsi Philippe Frégnac Galériában és számos további helyszíneken. 1997-ben kötött házasságot Schmidt Judit dunaszekcsői lakossal, azóta egyre több időt tölt és fest falunkban.

Hans Mendler: 1950-ben a Németországi Neresheimben született. 1959-ben Ulmba költözött, a Duna közelsége innentől fogva meghatározó élmény lett számára. 1971-től a Suttgarti Állami Akadémia hallgatója.1978 óta Leonbergben él és dolgozik.1983-ban Budapesten kötött házasságot Izsák Mártával. Egyre több időt töltenek Magyarországon. 1989 óta gyakran tartózkodik családjával Dunaszekcsőn, ahol műtermet is berendezett. A kiállításon látható munkái itt készültek.

Tóth László: 1957-ben született Pécsett. A 70-es évek második felében sikertelen jogi felvételi vizsgát követően szinte kényszerpályaként, átmeneti lehetőségként jött a fotózás. Ám rövid időn belül egy életre szóló hivatássá nemesedett. A sajtófotózás területén találta meg a maga helyét. Legfontosabb mesterének Szász Jánost tekinti. Dolgozott például az Universitas egyetemi lapnál, a Mecseki Bányász újságnál, a Helyzet című rendszerváltó lapnál, a Képes Újságnál. Több könyvhöz is készített illusztrációkat (Moldova György: Ormánság; Bachmann Zoltán munkásságát bemutató album stb.)  Husti Tündével kötött házassága után vált életének fontos helyszínévé Dunaszekcső. Jelenleg szabadúszóként dolgozik. Többek között az Echoban, a HVG-ben és a Dunántúli Naplóban lehet találkozni fotóival. Emellett a pécsi Művészetek és Irodalom Háza programjait dokumentálja.