NCTA – Örökségház

Norvég Civil Támogatási Alapnak köszönhetően célunk egy olyan infrastrukturális háttér és képzési program megteremtése, mely a helyi örökségvédelmi feladatok elvégzését szolgálja. Dunaszekcső gazdag örökséggel rendelkezik, melynek megmentése és bemutatása közös érdekünk. Ezért létrehoztunk egy örökségvédelmi oktatóközpontot és a tárgyi emlékek méltó elhelyezésére egy kiállítótermet a település legrégibb, templomnak épült, majd magtárrá átalakított épületében. Az oktatási program lebonyolításához szükséges elméleti ismereteket örökségvédelmi munkafüzetek formájában rögzítettük. A projekt ideje alatt elsősorban a Duna-menti települések iskoláira, civil szervezeteire koncentrálva végezzük el az ismeretterjesztő, figyelemfelkeltő foglalkozásokat, mivel leginkább ők érintettek a magyarországi római limes világörökségi helyszínné nyilvánításában.
Az Örökségház megnyitójára 2010 augusztus 7-én került sor. Előzetes egyeztetés alapján bárki megtekintheti az itt található régészeti és néprajzi gyűjteményt, illetve további szolgáltatásokat is igénybe vehetőek, akár a turisztikai programcsomag (elsősorban felnőtteknek, családosoknak), akár az örökségvédelmi foglalkozások (elsősorban diákoknak) keretében.

Előzetes egyeztetés

tel.: +36-69-535-010
e-mail: telehaz.dunaszekcso@t-online.hu

A fenntarthatóság fontos pillére a helyi emberek bevonása az Örökségház életébe. Célunk a helyi vagy közvetlen környékbeli jellegzetes termékek és készítőinek felkutatása, tevékenységük, módszereik dokumentálása és ezek egyetlen helyen történő összegyűjtése. Hosszú távon azt szeretnénk, ha az Örökségházban meg is lehetne kóstolni, ki is lehetne próbálni, el is lehetne készíteni ezeket a helyi unikumokat.